Tillsammans

Återbruket – uppskattad mötesplats för grannar

Hyresgästerna på Dr. Forselius backe i Guldheden har sin alldeles egna skattkammare – Återbruket, ett återbruksrum som drivs av områdets gårdsförening.

Linda-Sara är dekoratör i återbruksbutiken

Söndagar mellan kl 17:00-19:00 är Återbruket öppet för grannarna på Dr Forselius backe.

Linda-Sara, och fem av hennes grannar har tillsammans omvandlat två nedlagda soprum till en blomstrande gemenskap. Varje söndag kommer grannarna på Dr. Forselius backe och fyndar eller lämnar in saker som de vill skänka. Allt är gratis och de enda reglerna är att det man skänker måste vara helt, rent och av värde för någon annan. Besökarna är allt från unga, gamla, studenter till barnfamiljer. Många är stammisar och ofta kommer de tillbaka med saker när de använt klart dem. Särskilt småbarnsföräldrar lämnar gärna tillbaka barnkläder när de är urväxta.

– I dessa svåra ekonomiska tider är det fint att kunna erbjuda ett hållbart alternativ. Att till exempel få bidra till att en småbarnsfamilj inte måste köpa en helt ny vinteroutfit till sina barn, känns bra, berättar Linda-Sara.

I dessa svåra ekonomiska tider är det fint att kunna erbjuda ett hållbart alternativ.

Konceptet har blivit en succé. Förra helgen kom cirka 80 personer och besökte den lilla butiken under de två timmarna de höll öppet. Men Återbruket är mer än bara en butik. Det har blivit en mötesplats för grannarna i området.

– Vi lär känna varandra när vi träffas så här och byter saker vilket ju både är roligt och känns tryggt, säger Linda-Sara.

Butikens Facebooksida har idag närmare 90 medlemmar och har utvecklats till en plattform där grannarna kan lägga ut en blänkare om de vill skänka möbler eller annat stort som inte får plats i butiken.

– Det är fantastiskt att kunna byta saker med varandra samtidigt som det blir en fin mötesplats, skriver en medlem på Facebooksidan.

Linda-Sara i full färd med att sortera de senaste fynden som skänkts till butiken.

Linda-Saras tips om du vill starta ett återbruk:

Samordnare: Ha minst en person som kan vara huvudansvarig och se till att det som lämnas in är helt, rent och sådant som andra kan ha nytta av.

Tid: Det är också viktigt att lägga tid på att rensa, sortera och skylta upp sakerna på ett tilltalande sätt i butiken.

Laget: Vi är just nu sex personer som hjälps åt med arbetet och att bemanna butiken. Det är roligt och vi kompletterar varandra väldigt bra med våra olika förmågor.

Vill göra något kul med dina grannar?

Som hyresgäst hos Poseidon kan du och dina grannar starta en gårdsförening och få hjälp av att organisera och finansiera era aktiviteter.
Så här gör ni!