Tillsammans

”Att få ett namn på sin granne skapar trygghet”

Nisse Ericsson är en uppskattad eldsjäl i gårdsföreningen Skogshyddan i Lunden. Vi träffade honom för ett snack om hur man bidrar till god grannsämja och ett boende där det är lätt att trivas.

Nisse Ericsson är mån om att lära känna sina grannar och få med dem i gemenskapen.

Fotograf: Maria Bard

Loppis, odling och gårdsfester, ni har väldigt mycket på gång i gårdsföreningen Skogshyddan. Hur lyckas ni med det?
– Hyresgästerna som bor här har väldigt mycket idéer. Min roll är att ta dem vidare till Poseidon. Vi har fått gehör för nästan allting vi vill göra, bara vi sköter det vi redan har. Jag tror att det är viktigt att alla blir lyssnade på i en gårdsförening. Om det är för mycket regler eller om bara en person ska bestämma, vill ju ingen göra något.

Gör alla allting?
– Ofta är det personen som kommer med idén som blir lite ansvarig för det området. Någon håller i planeringen för gårdsfesterna, en grupp håller på med odlingen och så vidare.

Gårdsföreningen bidrar till att det blir en gemenskap i huset. Vi har nästan lite bykänsla här.

Nisse Ericsson

Hyresgäst

Vad betyder gårdsföreningen för dig och grannarna?
– Jag skulle säga att den betyder väldigt mycket. Den bidrar till att det blir en gemenskap i huset. Om vi möts vid grillen, på gårdsfester och i odlingen får du ju ett namn på din granne vilket i sin tur skapar trygghet. Vi har nästan lite bykänsla här. Vi lånar saker av varandra och hjälper till att vattna varandras blommor om någon åker bort.

Det låter ju superhärligt!
– Ja, jag tycker det är tråkigt när folk isolerar sig, så som det ofta blir när man bor i lägenhet. Bara en sådan enkel grej att vi handlar grillkol gemensamt i gårdsföreningen gör att alla känner sig välkomna att delta när någon drar i gång grillen. På somrarna har vi kaffe och fika söndagarna, vilket de äldre uppskattar. Gamla som har barnen långt borta kanske känner sig lite mindre ensamma. Vi har också många nyanlända som bor här, och när man kommer till ett nytt land är det också lätt att känna sig ensam.

Hur får du med nyinflyttade i gemenskapen?
– När det flyttar in någon ny brukar jag knacka på och presentera mig. Jag ger dem lite information om huset och frågar om de vill vara med på vår kontaktlista för huset. Jag har en lista med alla telefonnummer där jag brukar skicka ut ett sms när det händer något kul eller om något går sönder i tvättstugan till exempel. Först tycker de nog att jag verkar lite galen men sen går det en månad eller två så vill de också vara med!

Nisses bästa tips för att vara en god granne (på bilden tillsammans med grannen Christin):

  • Var lite social och prata med varandra!
  • Acceptera varandra och ha förståelse för att vi alla är olika.
  • Bjud in varandra, till exempel när ni drar igång i gång grillen på gården. Det tar ofta inte lång tid innan det bjuds på mat och delas recept.

Omtanke kan rädda liv och skapa en tryggare boendemiljö. Du kanske har sett vår kampanj ”Våga bry dig” i trapphuset? Den handlar om hur du som granne kan visa omtanke och agera om du är orolig för att någon far illa. Läs mer om Våga bry dig här!