Mitt boende

Besök unika träd och planteringar nära dig

Visste du att det finns flera unika träd och särskilt fina parkliknande planteringar att besöka i våra bostadsområden i östra Göteborg? Vår utemiljöexpert Pernilla Enerskog ger sina bästa tips!

Miniparken på Zachrissonsgatan 7

Nu närmar sig våren, vilket innebär varmare dagar och mer tid att umgås utomhus. Det innebär även blomning för många av våra planteringar och träd. Varför inte passa på att ta en promenad till våra unika träd och planteringar? En del av våra unika planteringar är även utformade som miniparker, där du kan sitta ner en stund.

– Hitta din egen favoritplats att besöka i vår utemiljö! Det är kanske på filten under trädet med barn som leker, den tysta platsen med många olika färgstarka växter och blommor eller på en bänk med grönska omkring och med människor och bilar som passerar förbi, säger Pernilla Enerskog, utemiljöcontroller på Poseidon.

Olskroksparken

I Olskroksparken (Olskroksgatan 14) kan du hitta ett näsduksträd hängcypress, chilensk sydbok, japansk magnolia, rhododendron och på motsatt sida japanskt prydnadskörsbär.

Bästa tiden för besök
Rhododendron blommar i april, japansk magnolia blommar i april-maj och körsbärs- och näsduksträdet brukar blomma i maj. Exakt när är beroende på hur våren har varit så håll utkik från början av maj.

– Köp din lunch vid Olskrokstorget och gå sen runt hörnet för att njuta av blomsterprakten på en bänk i skuggan av näsduksträdet för att finna lugnet mitt i staden, säger Pernilla.

Valåsparken

I Valåsparken (Valåsgatan 42) kan du hitta ett näsduksträd och en pärlrönn.

Bästa tiden för besök
Pärlrönnen blommar i april-maj och näsduksträdet blommar i början på maj. Många vallfärdar till Botaniska trädgården för att se dem blomma så varför inte besöka ditt lokala träd i stället?

– Njut av en lummig exotisk oas i Valås på en bänk under ett av våra näsduksträd. Kanske vill du bara sitta och njuta eller låna grillen. Passa även på att titta på vår bikupa som står en bit bort, säger Pernilla.

Minipark Zachrissonsgatan 7

På Zachrissonsgatan 7 kan du hitta ett körsbärsträd, japansk blodlönn och rhododendron.

Tvärs över gatan vid Zachrissonsgatan 8 står ett av Poseidons sevärda träd, ett silverpäron, även kallat Nordens olivträd.

Bästa tiden för besök
Körsbärsträdet och rhododendron blommar i april och japansk blodlönn har sitt bladutspring i april-maj med en vacker röd bladfärg under hela säsongen. Silverpäronet brukar blomma i maj då hela trädet översållas av vita blommor, vackert mot de silvriga bladen.

– Miniparken vid Zachrissongatan 7 är en liten oas alldeles bredvid Munkebäckstorget, här kan du sitta och njuta i den japanska blodlönnens skugga, säger Pernilla.

Minipark i Kallebäck

I miniparken i Kallebäck (Kallebäcksvägen 7) kan du hitta körsbärsträd och tulpaner. En liten bit längre bort på baksidan av Omvägen 2 finns ett stor vackert pilträd och en gömd trädgård på Kallebäcksvägen 8.

Bästa tiden för besök
Tulpanerna och körsbärsblommorna blommar i april och Pilen får sina vackra blad i april och faller av i oktober/november.

– Ta en paus på en bänk i parken, på vägen hem eller när du har handlat. Det är en öppen och vacker plats med vackra rabatter med speciell belysning. Under den stora vackra pilen kan du ha en picknick eller varför inte besöka den gömda trädgården som är det perfekta stället att hitta lugnet för att läsa en bok, säger Pernilla

Fler träd och planteringar att besöka

Om du vill besöka fler planteringar och parker som vi är extra stolta över i övriga områden i staden finns kartor över våra utmärkta planteringar och sevärda träd.