Tillsammans

”Ditt matavfall gör skillnad!”

Visste du att ditt matavfall driver bussar och gödslar åkrar? Just nu pågår en matavfallskampanj för att få fler att sortera. Terese Svensson på Poseidon ger sina bästa tips.

Terese Svensson vill få fler hyresgäster att sortera sitt matavfall.

Du kanske har sett affischer i ditt miljörum eller fått en broschyr om matavfall? Just nu deltar Poseidon i en nationell matavfallskampanj ”Gör det inte svårare” där vi vill få fler hyresgäster att se till att deras matavfall kommer till bästa nytta.

– Om du sorterar ditt matavfall så kan det användas till biogas eller biogödsel. Om ditt matavfall i stället hamnar bland övriga sopor så bränns det upp och blir till fjärrvärme, men det gör mer nytta som miljövänligt bränsle och gödsel. Att sortera sitt matavfall är ett enkelt sätt att bidra till klimatet! säger Terese Svensson, miljöcontroller på Poseidon.

Poseidons mål är att 50 procent av matavfallet sorteras rätt till 2025. Just nu ligger vi på 26 procent och siffran har gått ner något det senaste året.

– Det kan bero på att våra hyresgäster tar vara på maten bättre och slänger mindre med tanke på matpriserna. Och det är bra att minska matsvinnet. Men vi vill med denna kampanj visa hur enkelt det är att sortera det matavfall som ändå uppstår.

Terese bästa tips för att sortera matavfallet:

Rätt behållare och vaskskrapa

”En luftig behållare där du kan sätta papperspåsen och en vaskskrapa för till exempel potatisskal gör att påsen inte lika lätt blir för blöt. Vill du ha en behållare för din papperspåse? Kontakta din husvärd, miljövärd eller kolla i ditt miljörum/miljöhus!”

Töm regelbundet

”Försök att ta med din papperspåse till miljörummet åtminstone varannan dag så slipper du problemet med att påsen blir för blöt eller luktar”.

Ingen plast i matavfallet!

”Om du lägger din matavfallspåse i en plastpåse för att den till exempel droppar när du går till miljörummet så går det inte att använda hela den tunnan med matavfall utan det går till förbränning. Så ingen plast i matavfallet!”

Du kan sortera mer än du tror

”Många tror att matavfallet som samlas in komposteras och att man då inte lägger en del saker i matavfallspåsen. Men matavfallet komposteras inte, utan rötas. Därför kan du slänga allt från bananskal och potatisskal till hushållspapper, kaffefilter och te-påsar i matavfallspåsen.”

Fler tips och knep hittar du på Gör det inte svårare