Tillsammans

Kom och häng i Hjalmarstugan!

I Hjalmarstugan i Backa pågår det aktiviteter varje vardag - något för alla! Vi hängde på en fredag i Öppna förskolan som blivit en populär aktivitet bland barnfamiljer i området.

Pedagogen Carmen är glad att Öppna förskolan blivit så populär i Backa.

Fotograf: Lisa Stevik

– Han lärde sig gå bara förra veckan, vilken fart!

Pedagogen Carmen Nazari berömmer Elliot, ett år, för de snabba stegen, och förklarar de glada utropen för en av de andra föräldrarna. I Hjalmarstugan denna fredagsförmiddag är det Öppen förskola för både de minsta barnen och deras äldre syskon, och både nya och bekanta ansikten möts. I lokalerna, som ligger mitt i Backa Röd, har Poseidon och Socialförvaltningen Hisingen öppnat ett medborgarkontor och aktivitetscenter, med olika saker på schemat varje vardag.

Noah, sex månader, är på Öppna förskolan i Hjalmarstugan för första gången.

Fotograf: Lisa Stevik

Öppen förskola drogs i gång i höstas, och träffarna har blivit populära bland områdets barnfamiljer. På grund av pandemirestriktionerna har lokalerna snabbt blivit fulla, och vissa fredagar har personalen blivit tvungna att neka leksugna barn och föräldrar.

– På grund av pandemin var vi utomhus till en början, när vädret tillät. Det var också ett bra sätt att visa oss och prata med föräldrar i området. Många av familjerna är nya i Göteborg eller i Sverige. Vi vill gärna inkludera dem som kanske inte känner så många eller inte är så integrerade i samhället, säger Carmen Nazari, som menar att Öppna förskolan fyller en viktig funktion, inte minst i områden med många nyanlända.

– Många vet inte så mycket om hur det är att vara förälder i Sverige, och känner inga svenskar. Hit kan man komma och prata och ställa frågor, det är ett sätt att lära sig mer både om kulturen och språket. Även barnen får en chans att träffa andra barn och förbereda sig inför förskolan.

Hjalmarstugan ligger centralt och bra i området, och vi såg möjlighet att dra i gång en mängd bra aktiviteter för hyresgästerna

Carl Blixt

Utvecklingsledare, distrikt Backa

Öppna förskolan i Hjalmarstugan är en del av Poseidons satsning för att skapa mötesplatser och aktiviteter för hyresgästerna i området. Tillsammans med Hisingens socialförvaltning jobbar man mot målet att området till 2025 inte längre ska klassas som utsatt.

– Hjalmarstugan ligger centralt och bra i området, och vi såg möjlighet att dra i gång en mängd bra aktiviteter för hyresgästerna. Tillsammans med bland andra grundskoleförvaltningen och lokala föreningar så har vi satt ihop ett schema med allt från läxläsning, samhällsvägledning och föräldrautbildningar till jobbcoachning och olika typer av fritidsaktiviteter säger Carl Blixt, utvecklingsledare på Poseidon.

Just i dag har det varit sångstund för barnen och föräldrarna som kommit hit. Men de organiserade aktiviteterna är inte de viktigaste, menar Åse Johansson som är förskollärare.

– Det behöver inte vara så uppstyrt. Samtalet och barnens lek är det viktigaste för dem som kommer hit.

Samuel och sonen Elliot gillar att hänga på Öppna förskolan i Hjalmarstugan.

Fotograf: Lisa Stevik

För Tatsaneewan Unaporm från Thailand är det första besöket själv med sonen Noah, sex månader.

– Det är bra för honom, det finns mycket att titta på och lära sig, säger hon.

Även för Samuel Ernebro och hans familj har öppna förskolan varit ett bra sätt att aktivera barnen samtidigt som han träffar andra vuxna i området.

– Vi har varit på öppna förskolan nästan varje dag. Det är en avlastning även för oss vuxna, det blir lätt tråkigt att vara hemma, säger han och sätter efter yngsta sonens snabba steg över golvet.

Fakta Hjalmarstugan

Hjalmarstugan är ett aktivitetscenter som ligger i Backa Röd. Med start hösten 2021 erbjuds boende i området aktiviteter som fotoprojekt, utbildningar, öppna förskolan, samhällsvägledning av Medborgarkontoret och läxläsning för barn i mellanstadiet. En dag i veckan fungerar stugan som fritidsgård. Till de flesta av aktiviteterna krävs ingen föranmälan.

Aktuellt schema i Hjalmarstugan