Mitt boende

Miljövärden Gisela tipsar: Så lyckas du med dina växter

Våren är här och det är dags att plantera. Vår miljövärd Gisela Weber ger sina bästa tips för hur du kan förvandla din balkong, uteplats eller fönsterbräda till en grön oas.

Gisela har arbetat som miljövärd hos Poseidon i 15 år och kan mycket om trädgårdsskötsel. Här tipsar hon om hur du lyckas med dina växter och odlingar, oavsett om det är på en uteplats, balkong eller inne i lägenheten.

Uteplatsen

  • Har du en rabatt? Blanda växter med olika former, färger och höjd. Testa exempelvis marktäckande örter, blommor och högt dekorationsgräs, klätterväxter eller buskar.
  • Gödsla trädgården i april-maj och fyll på rabatterna med ny jord vartannat år.
  • Om du vill att uteplatsen ska vara fin året om ska du satsa på vintergröna barrväxter, bumbox, rhododendron eller vissa marktäckande örter som exempelvis skuggröna. Även höga gräs som miscantus och jättetåtel blir vackra när frosten kommer.

Tänk på att inte plantera i marken längst med husväggen. Det kan orsaka fuktskador i fasaden.

Balkongen

  • En proffsig balkonglåda eller kruka får du till genom att välja en högre växt i mitten, något som hänger över kanten och något däremellan som fyller upp bra.
  • I stora krukor kan man odla perenner, det är växter som vissnar på hösten men börjar växa igen på våren. Under vintern ställer du krukorna vid fasaden och täcker över med granris för att skydda rotsystemet mot frost.
  • Det går utmärkt att odla ätbara växter som exempelvis tomater på balkongen. Tomaterna vill ha en stor kruka och mycket sol och vatten.

Tänk på att blomlådorna måste hänga på insidan av räcket och att balkongen max får belastas med 100 kg/m2.

Lägenheten

  • När du väljer växter till ditt hem ska du tänka på i hur dina fönster är placerade. Om ditt fönster står i skugga är fredskallan ett bra tips. Behöver du en växt som tål mycket sol är paradisträdet ett säkrare kort. Växter som klarar sig bra längre in i rummet är till exempel gullranka och garderobsblomma.
  • På våren är det bra att plantera om de växter som växt ur sin kruka. Välj en lite större kruka, skaka ut gammal jord ur rotsystemet och plantera i ny jord. Ge också växterna extra näring från vår till höst.
  • När du vattnar dina växter är det smart att börja med att hälla lite vatten, låta jorden dra åt sig och sedan hälla på lite till. Se alltid till att överskottsvatten kan rinna ut på ett krukfat eller liknande.

Tänk på att välja växter som trivs i den mängd sol som den ska stå i. Läs på etiketten i blomsteraffären om växten gillar sol eller skugga.