Tillsammans

Julstämning med pyssel i Gamlestaden

Pepparkakor i alla dess former, umgänge och julmusik – när Poseidon bjöd in till pyssel och pepparkaksbak spred sig julstämningen bland såväl stora som små.

Leila och dottern Dahlia är glada för att Poseidons julpyssel är tillbaka.

Fotograf: Maria Bard

Doften av nygräddade pepparkakor fyller Poseidons lokaler i Gamlestaden. Från högtalare hörs julmusik och vid borden sitter barn tillsammans med sina föräldrar i full färd med att dekorera sina nybakade pepparkakor. I en annan del av lokalen kan de vuxna binda en egen julkrans. Det är lördag eftermiddag och en efterlängtad tradition är tillbaka – Poseidons årliga julpyssel.

– Vi ville passa på att komma hit och få lite julkänsla. Det här är första gången som det känns som att det snart är jul, säger Dahlia Farashbandi som trycker fram hästar och granar ur pepparkaksdegen tillsammans med mamma Leila.

Miljövärdssamordnaren Elisabeth gillar att baka pepparkakor med hyresgästerna.

Fotograf: Maria Bard

Under dagen är det sammanlagt tre sittningar med pepparkaksbak. På plats finns Poseidons miljövärdssamordnare, Elisabeth Arntzen, som hjälper till med gräddning och annat som behövs. På ett bord har hon dukat upp med glögg, lussebullar, julmust och choklad.

– Pepparkaksbaket är väldigt populärt bland barnen. Det är också ett trivsamt sätt att lära känna våra hyresgäster på, säger hon.

Kompisarna Maya och Keira dekorerar pepparkakor.

Fotograf: Maria Bard

Vid ett av borden arbetar kompisarna Keira Culbert och Maya Lindgren koncentrerat med att dekorera sina pepparkakor med glasyr och ätbara pärlor.

– Vi kommer nog behöva ta kort på kakorna – de ser för goda ut för att vi ska kunna låta bli att upp dem, säger Maja.