Tillsammans

Röster från Backaloppisen

Vår första Backaloppis i september blev en stor succé! Välfyllda loppisbord, fint väder och massor av folk – här är några röster från dagen!

Den 16 september höll vi vår första Backaloppis med över 200 bord och försäljare från främst Backa Röd och Hisingen, men även övriga staden.

Trubadur, foodtruck, poängpromenad och återvinningsspel var omtyckta inslag men framför allt nöjesfältet på näridrottsplatsen bestående av hoppborgar, wipeout, klubbslag och pyssel var välbesökt av barn och unga. Det var del av Familjedagen som arrangerades av Lights on och elever på Ellen Keyskolan i samverkan med Poseidon.

Loppisborden ställdes upp i flera stråk genom området och tanken var att alla skulle ha nära mellan sitt hem och sin plats på loppisen, för att slippa bära långt. Vid Hjalmarstugan blev det en knytpunkt där många samlades och lyssnade på trubaduren Magnus Fallgren som spelade och sjöng publikens önskelåtar. Där fanns även foodtrucken som serverade nygrillade hamburgare samt HisingsBacka FC och Backa kvinnoförening sålde fika med strykande åtgång.

-Så många människor ute på gårdarna har vi aldrig sett i Backa Röd tidigare. När vi höll på att packa ihop och avsluta dagen så kom en av våra invånarguider fram till mig, hon var lyrisk och hade hört från flera boende i området att detta evenemang var det bästa som gjorts på de 30 år de bott här. Den kommentaren kommer ge mig energi för lång tid framåt, säger Poseidons distriktschef Joachim Knudsen.

Oscar och kompisen Olle hoppades fynda en vattenkokare

-Vi såg i tidningen att det var loppis så då tänkte vi att det är fint väder och kul att ta sig ut hit och titta lite. Jag jobbade här i Backa i somras så jag känner till trakterna lite. Som barn brukade jag vara med på loppisar och sälja mina leksaker men nu var det längesen jag var på en. Det här är en bra loppis, den är stor och det finns mycket att se, säger Oscar Ivarsson som är här med kompisen Olle Gillmor, båda bor på Lindholmen. Någon vattenkokare hittade de inte denna gång.

Helene hoppas på fler loppisar!

-Jag har sålt lite leksaker, eldfasta formar, prydnadssaker och videofilmer, det har varit en jämn ström med folk men jag har en del saker kvar. Mitt barnbarn ska få ta med det till en loppis med scouterna och försöka sälja i höst. Jag bor på den här gården så det var enkelt att bära hit sakerna, bra eftersom jag inte har bil. Det var en bra idé att ha loppis i Backa och hoppas vi kan ha det igen, men kanske lite mindre än den här så att folk orkar runt, säger Helene Andersson från Backa.

Maria från Kärra gjorde flera fynd

-En väggklocka och en citruspress har jag fyndat här, det är jag nöjd med. Jag bor i Kärra och läste annonsen om loppisen och åkte hit, säger besökaren Maria Bromander.

Matti gjorde loppisdebut

-Vi hade en boom i början då det kom massa folk på en gång och då sålde vi en del. Det är jättekul att vi har loppis i området och vi har sett fram emot det här jättemycket. Bra att bara kunna bära ner grejerna hit och kul att träffa grannarna i området, vi bor i studenthuset på Blendas gata. Kläder, skor, sportprylar, muggar och barnkläder säljer vi idag. Det här var vår första loppis men vi kommer göra det igen, säger Matti Arbiv.

Konst och smycken som Ibrahim själv skapat

-Jag bor i Kortedala men min särbo bor här och jag fick ett bord bredvid henne. Jag gör egna smycken och målar tavlor som jag säljer här idag. Tack för att ni ordnar detta, säger Ibrahim Khamisi.

Johanna sålde barnkläder

-Idag säljer jag barnkläder mestadels och det har inte gått så bra faktiskt, det går bättre för min pojkvän här bredvid. Jag brukar annars sälja på Facebook men det är kul att vara här och första gången jag är med på en loppis, säger Johanna Kauppila från Backa i sällskap med Emily.